Трябва ли да регистрирам фирма преди да поръчам изработката на онлайн магазин?

Да трябва да сте я регистрирали преди това. В момента в България сроковете за това са много бързи – около седмица, другата хубава новина е че можете да регистрирате фирма с капитал от 2 лв.  Варианти имате за регистрацията много- може да ползвате готови документи в интернет за които да платите 50-100лв и елетронен подпис -30-60лв, както и малка сума за пазване на име и самата регистрация. Можете да платите и на адвокат да свърши работата вместо вас и за да сте сигурни, че няма да объркате нещо.

Трябва ли да имам ДДС регистрация за онлайн магазин?

Не е задължително да имате ДДС регистрация за да стартирате онлайн магазин. ДДС регистрацията се определя от оборота (над 50 000лв) на година, желанието ви и т.н.

Трябва ли да имам касов апарат за онлайн магазина?

Не е задължително. Парите от клиентите ви може да ги получавате от куриерите -ако пращате стока с наложен платеж под формата на пощенски запис. Може да получавате парите си през банков превод, epay, easypay.

Трябва ли да регистрирам в НАП онлайн магазина?

Да трябва и то преди да стартирате работата с него да подадете приложение 33 към НАП- с елетронен подпис. Спокойно ние от  kupisait ще ви помогнем да го попълните

Как да започна?

След като сте изчистили въпроса с фирмата и сте решили какво стока ще предлгате, намерили сте доставчика/производителя помислете как ще бъде структуриран магазина. Какви категории продукти ще има- така, че за клиента да е просто и лесно и да не се обърква, а също така да не са разводнени продуктите в безкрайни категории. Хубаво би било да сложите на първа страница промоционални или препоръчани продукти или продукти с най-висока оценка. Не забравяйте- не хванете ли клиента от първата страница, в останалите той може изобщо да не влезе. Задължително поставете текст на първата страница- не я забравяйте и за клиентите и за търсачките тя е най-важна.

Как ще доставям стоките на клиентите си?

Помислете как ще доставяте стоката- ще се взима от реалният ви магазин ли – ако има такъв или ще работите с куриери. Ако сте избрали 2-рият вариант добра идея би била да проучите условията им на разбота и да сключите договор – така ще намалите разходите за доставка към клиентите ви.

Как ще получавате парите си?

Ако сте избрали epay, easypay , банков път, пощенски запис – пак ще трябва да откриете сметки на местата или да сключите договор за това.

изработка на онлайн магазин

Трябва ли ни фирма за он-лайн магазин? 

Краткият отговор е да трябва ви фирма за онлайн/ електронен магазин трябва да имате или фирма или да сте обявили дейност като занятчия, фрилансер или друго. Често получаваме запитвания от клиенти, дали за он-лайн магазин трябва да има регистрирана фирма. Просто казано дали имате он-лайн магазин или сайт, всяко нещо от което имате доход- трябва да се декларира, т.е. трябва да се плащат данъци за този доход. Така ако не сте регистрирана фирма, вие трябва да сте регистриран например като  занаятчия, или друга свободна професия която позволява това. T.е. трябва да плащате данък без значение под каква форма- но трябва да сте се регистрирани под тази форма.

Ако сайта ви не генерира никакъв доход – не продавате нищо, не рекламирате нищо, нямате банери от google ads или друго подобно. Ако не е направен с цел получаване на пари – тогава не е необходими- във всеки друг случай обаче е. За повече информация и подробности може да се консултирате със счетоводител или да попитате диретно в НАП.

Деклариране на онлайн магазините в НАП съгласно приложение 33

Какво е приложение 33 на НАП? Най-просто казано с приложение 33 се подава информация за вашият он-лайн магазин към НАП. Кой е собственика на магазина, къде се хоства, кой го поддържа, кой го управлява, на каква платформа е направен, къде се съхранява базата му с данни и подобни.  Не се притеснявайте можете да поискате съдействие от агенцията изработила сайта ви за попълване на информацията.

Ние от kupisait с радост ще ви помогнем. От 29.03.2019г. съществуващите онлайн магазини трябва да подадът информация към нап съгласно приложение 33 – можете да го изтеглите от тук (най-долу). Новите онлайн магазини трябва да подадът приложението  преди започване на дейност.  Както и повторно до 7 дни при промяна в информацията или в 7 дневен срок от прекратяване на дейността на магазина. НАП ще поддържа публичен списък на електронните магазини,за които е подадена информация.

Повече информация можете да намерите в сайта на Националната Приходна Агенция на НАП

0
Количката е празна